Calcul impozit pe profit trimestrul 3 2010. Impozit minim. Precizari DGFP

Intrucat am intalnit in ultima vreme, mai exact de la aparitia OUG 87/2010, mai multe interpretari in ceea ce priveste modul de determinare a impozitului pe profit de plata aferent trimestrului 3 anul 2010, in special cu referire la impozitul minim, m-am gandit sa postez un articol cu privire la interpretarea noastra a prevederilor fiscale aferente impozitului minim, pentru a incerca sa clarificam daca la calculul aferent trimestrului 3 anul 2010 se realizeaza sau nu comparatia cu impozitul minim calculat trimestrial.

In acest sens, conform art. 1, pct. 5 din Ordonanta de Urgenta 87/2010 se mentioneaza ca:

“(15) Contribuabilii care, până la data de 30 septembrie 2010 inclusiv, au fost obligaţi la plata impozitului minim au obligaţia de a declara şi de a plăti impozitul pe profit, respectiv de a efectua plata anticipată, după caz, aferente trimestrului III al anului 2010, până la data de 25 octombrie 2010, potrivit prevederilor în vigoare la data de 30 septembrie 2010.”

Astfel, consideram ca intentia legiuitorului a fost aceea de a mentine aplicabilitatea art. 18 alin. (5) din Codul Fiscal, conform caruia:

(5) Contribuabilii prevăzuţi la art. 34 alin. (1) lit. b) efectuează pentru trimestrele I – III comparaţia impozitului pe profit trimestrial cu impozitul minim prevăzut la alin. (3), recalculat în mod corespunzător pentru trimestrul respectiv, prin împărţirea impozitului minim anual la 12 şi înmulţirea cu numărul de luni aferente trimestrului respectiv. În situaţia în care perioada impozabilă începe sau se încheie în cursul unui trimestru, impozitul minim prevăzut la alin. (3) se recalculează corespunzător numărului de zile aferente trimestrului respectiv. Pentru definitivarea impozitului pe profit datorat se efectuează comparaţia impozitului pe profit anual cu impozitul minim anual prevăzut la alin. (3).

Astfel, noi consideram ca declararea si calculul impozitului pe profit aferent trimestrului 3  anul 2010 presupune parcurgerea urmatoarelor etape:

1. Calculul impozitului pe profit cumulat de la inceputul anului pana la 30.09.2010.

2. Din impozitul astfel rezultat se scad sumele platite in trimestrele 1 si 2 ale anului 2010, inclusiv impozitul minim.

3. Suma rezultata se compara cu impozitul minim de plata pentru trimestrul 3 anul 2010 (impozitul minim anual impartit la 12 si inmultit cu 3), iar in cazul in care suma rezultata la punctul 2 este mai mare decat impozitul minim calculat la nivel de trimestru se procedeaza la declararea acestei sume la randul 1 in declaratia 100 si  se efectueaza plata aferenta, in caz contrar se declara impozitul minim la nivel de trimestru la randul 1.1. din declaratia 100 si se efectueaza plata aferenta in termenul legal.

Pentru a intari si mai mult fundamentele opiniei noastre, aici gasiti un raspuns al Directiei Generale a Finantelor Publice referitor la calculul impozitului pe profit aferent trimestrului III anul 2010. Din analiza exemplului 1 se observa ca la calculul impozitului pe profit pentru trimestrul III se parcurg aceleasi etape ca mai sus (se procedeaza la calculul cumulat de la inceputul anului, se scad sumele platite in trimestrele I si II si suma astfel obtinuta se compara cu impozitul minim trimestrial, ci nu cumulat).

In concluzie, desi articolul a fost abrogat, desi legea nu se aplica retroactiv, desi articolul abrogat nu mai produce efecte juridice ulterior abrogarii sale, consideram ca intentia legiuitorului a fost aceea de a pastra modalitatea de calcul, declarare si plata si pentru trimestrul 3 anul 2010.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.