Recuperare TVA platit in Turcia

Intrebare: O societate din Romania primeste facturi de comsion de la o firma din Turcia. Dorim sa stim daca putem recupera TVA-ul platit in Turcia pentru aceste comisioane.

Raspuns:

Potrivit legislatiei fiscale din Turcia, in general persoanele juridice straine care realizeaza cheltuieli si platesc TVA in Turcia nu pot recupera acest TVA. Pentru a va inregistra in scopuri de TVA in Turcia, trebuie sa va inregistrati din punct de vedere al tuturor aspectelor fiscale (tva, impozit pe profit, impozit pe nerezidenti, etc.). Legislatia turca nu permite desemnarea unui reprezentant fiscal doar din punct de vedere al TVA asa cum se obisnuieste in UE.

Cu toate acestea, pentru anumite cheltuieli realizate de persoane juridice straine se poate recupera TVA-ul platit in Turcia (astfel: doar pentru bunuri si servicii achizitionate in legatura cu participarea la diferite targuri si expozitii sau in legatura cu activitatea de transport desfasurata prin Turcia se poate recupera TVA-ul platit). Pentru a realiza acest lucru statul de rezidenta al persoanei juridice ce are de recuperat acest TVA trebuie sa aiba incheiat cu Turcia un acord de reciprocitate. In acest sens, Romania are incheiate doua astfel de acorduri de reciprocitate: unul cu Turcia si unul cu Elvetia. TVA-ul pentru astfel de cheltuieli se poate recupera deci din Turcia.

Din pacate detalii cu privire la procedura prin care se recupereaza TVA-ul nu va pot furniza. Pentru a obtine aceste informatii va trebui sa va adresati unor consultanti din Turcia.

De exemplu, in Romania, daca o firma din Turcia plateste TVA in Romania aceasta poate recupera TVA-ul platit prin depunerea declaratiei cod 313 conform prevederilor OMFP 530/2007.

Codul fiscal precizeaza clar la art. 1472 ca Romania va rambursa TVA catre persoane impozabile ce sunt rezidente in tari terte (adica in afara UE) doar daca o persoana impozabila din Romania ar beneficia de aceleasi drepturi in ceea ce priveste recuperarea TVA in statul respectiv.

Totusi, in ceea ce priveste speta dvs., va trebui sa analizati daca cheltuielile cu comisioanele respective sunt realizate in scopul desfasurarii uneia dintre activitatile de mai sus, pentru a putea beneficia de recuperarea TVA, intrucat asa cum am mentionat mai sus, autoritatile fiscale din Turcia nu ramburseaza TVA pentru orice cheltuiala. De asemenea si acest lucru va trebui lamurit cu un consultant din Turcia.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.