Impozitare venituri din drepturi de autor facturate de un PFA

Intrebare: In urma citirii articolului dvs. de pe blog (clic aici pentru articolul cu pricina) am inteles ca in cazul in care realizez venituri din drepturi de proprietate intelectuala trebuie sa mi se retina impozit la sursa. Mentionez ca sunt PFA de putin timp si obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, fotografii artistice, grafica computerizata, etc. Am facturat catre beneficiari si am primit suma intreaga. Nu mi s-a retinut impozit. Trebuia sa mi se retina impozit? Mentionez ca determinarea impozitului o fac in sistem real nu pe baza de cheltuieli forfetare? Trebuie sa calculez impozitul pe baza de cheltuieli forfetare? Cum este corect daca sunt PFA?

Raspuns:

Conform prevederilor art. 52 din Codul Fiscal, in cazul in care vorbim de venituri din drepturi de proprietate intelectuala platite unei persoane fizice, fie ea si autorizata, platitorul de venituri are obligatia retinerii la sursa a unui impozit de 10%, indiferent de modul de stabilire a venitului impozabil (cheltuieli forfetare sau sistem real). Tocmai din acest motiv pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala nu exista obligatia depunerii declaratiei 220 privind venitul estimat, intrucat pentru aceste venituri nu se plateste impozit anticipat de catre contribuabil, plata anticipata realizandu-se de catre platitorul de venituri prin retinere la sursa.

Pentru a fi sigur de clasificarea acestor venituri ca venituri din drepturi de proprietate intelectuala sau nu, va recomand sa verificati daca activitatea prestata de dvs. se incadreaza in cele prevazute in Legea 8/1996 privind drepturile de autor.

In ceea ce priveste modul de stabilire a venitului impozabil, potrivit prevederilor art. 51 din Codul fiscal, dvs. in calitate de contribuabil aveti posibilitate alegerii modalitatii de stabilire a venitului impozabil. In acest sens, depuneti o cerere de opţiune pentru stabilirea venitului net în sistem real la organul fiscal competent până la data de 31 ianuarie inclusiv, în cazul in care ati desfăşurat activitate şi în anul precedent, respectiv în termen de 15 zile de la începerea activităţii, în cazul in care începeti activitatea în cursul anului fiscal.

In concluzie, chiar daca ati optat pentru stabilirea venitului impozabil in sistem real, platitorii de venituri tot ar fi avut obligatia retinerii impozitului de 10%. In cazul in care acesta nu s-a retinut intelegem ca dvs. ati procedat la plata integrala a acestuia autoritatile fiscale recuperand astfel prejudiuciul creat. Cu toate acestea, consideram ca autoritatile fiscale pot solicita penalitati de intarziere platitorilor care trebuiau sa va retina impozit si nu au retinu pentru perioada dintre plata venitului si plata impozitului de catre dvs.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Impozitare venituri din drepturi de autor facturate de un PFA

Comments are closed.