Aspecte fiscale nerezidenti care obtin venituri din Romania

Intrebare: O persoana fizica de nationalitate americana s-a deplasat in Romania pentru a tine niste cursuri de training salariatilor societatii noastre. Pentru asta s-a incheiat un contract urmand ca firma din Romania sa efectueze plata. Avem anumite obligatii fiscale in acest caz?

Raspuns:

Conform prevederilor art. 115 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal, veniturile din servicii prestate pe teritoriul Romaniei de catre nerezidenti fac obiectul impozitului pe veniturile nerezidentilor. Conform prevederilor OMEF 2310/2007 pentru inregistrarea contractelor cu nerezidentii, contractele incheiate cu nerezidentii care execută pe teritoriul României prestări de servicii de natura lucrărilor de construcţii, de montaj, activităţilor de supraveghere, activităţilor de consultanţă, de asistenţă tehnică şi a oricăror alte activităţi care pot constitui sediu permanent în România se inregistreaza la organul fiscal teritorial.

Contractele incheiate pe o perioada mai mare de 6 luni sau prelungite care cumulat depasesc 6 luni se inregistreaza la organul fiscal teritorial.

Conform prevederilor art. 116 din Codul fiscal, cota de impozit aplicabila este de 16%. In cazul in care beneficiarul venitului prezinta un certificat de rezidenta fiscala veniturile se impoziteaza potrivit prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si SUA.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.