Refacturare servicii de transport intracomunitar – regim TVA

Intrebare: Compania A din Romania are o comanda de transport de la compania C din Italia. Compania A subcontracteaza compania B din Romania care efectueaza transportul intracomunitar. Compania B emite factura catre compania A cu TVA. Compania A deduce TVA-ul de pe factura primita si factureaza transportul catre compania C ca prestare de servicii intracomunitara neimpozabila in Romania. Este corecta emiterea facturii fara TVA?

Raspuns:

Tratamentul TVA al acestei operatiuni este cel prevazut la art. 129 alin. (2) din Codul fiscal. Astfel, atunci cand o persoana impozabila care actioneaza in nume propriu, dar in contul altei persoane, ia parte la o prestare de servicii, se considera ca a primit si a prestat ea insasi serviciile respective. Potrivit normelor de aplicare, persoana impozabila care actioneaza in calitate de comisionar, primind facturi pe numele sau de la comitentul vanzator sau, dupa caz, de la furnizor si emitand facturi pe numele sau catre comitentul cumpărător ori, dupa caz, catre client, se considera ca actioneaza in nume propriu, dar in contul comitentului. Comisionarul este considerat din punctul de vedere al taxei cumparator si revanzator al serviciilor, indiferent daca actioneaza in contul vanzatorului sau al cumparatorului, respectiv se considera ca furnizorul ori, dupa caz, comitentul vanzator realizeaza o prestare de servicii catre comisionar si, la randul sau, comisionarul realizeaza o alta prestare de servicii catre comitentul cumparator sau, dupa caz, catre client.

In cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operaţiunile taxabile.

Urmatorul exemplu extras din normele codului fiscal detaliaza o situatie similara cu cea descrisa: Un furnizor A din Romania realizeaza o livrare intracomunitara de bunuri catre beneficiarul B din Ungaria. Conditia de livrare este ex-works, prin urmare transportul este in sarcina cumparatorului, a lui B. Totusi, B il mandateaza pe A sa angajeze o firma de transport, urmand sa ii achite costul transportului. Transportatorul C factureaza lui A serviciul de transport din Romania in Ungaria, iar A, aplicand structura de comisionar, va refactura serviciul lui B. Se considera ca A a primit si a prestat el insusi serviciul de transport. Acest serviciu de transport va fi facturat de catre C catre A cu TVA, locul prestarii fiind in Romania, conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. A va refactura transportul catre B fara TVA, serviciul fiind neimpozabil in Romania conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.

In conculzie, compania B factureaza serviciul de transport catre compania A cu TVA, operatiunea fiind impozabila in Romania. Compania A factureaza serviciul de transport catre compania C fara TVA, operatiunea fiind neimpozabila in Romania.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Refacturare servicii de transport intracomunitar – regim TVA

Comments are closed.