Refacturare servicii de transport intracomunitar – regim TVA

Intrebare: Compania A din Romania are o comanda de transport de la compania C din Italia. Compania A subcontracteaza compania B din Romania care efectueaza transportul intracomunitar. Compania B emite factura catre compania A cu TVA. Compania A deduce TVA-ul de pe factura primita si factureaza transportul catre compania C ca prestare de servicii intracomunitara neimpozabila in Romania. Este corecta emiterea facturii fara TVA?

Raspuns:

Tratamentul TVA al acestei operatiuni este cel prevazut la art. 129 alin. (2) din Codul fiscal. Astfel, atunci cand o persoana impozabila care actioneaza in nume propriu, dar in contul altei persoane, ia parte la o prestare de servicii, se considera ca a primit si a prestat ea insasi serviciile respective. Potrivit normelor de aplicare, persoana impozabila care actioneaza in calitate de comisionar, primind facturi pe numele sau de la comitentul vanzator sau, dupa caz, de la furnizor si emitand facturi pe numele sau catre comitentul cumpărător ori, dupa caz, catre client, se considera ca actioneaza in nume propriu, dar in contul comitentului. Comisionarul este considerat din punctul de vedere al taxei cumparator si revanzator al serviciilor, indiferent daca actioneaza in contul vanzatorului sau al cumparatorului, respectiv se considera ca furnizorul ori, dupa caz, comitentul vanzator realizeaza o prestare de servicii catre comisionar si, la randul sau, comisionarul realizeaza o alta prestare de servicii catre comitentul cumparator sau, dupa caz, catre client.

In cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operaţiunile taxabile.

Urmatorul exemplu extras din normele codului fiscal detaliaza o situatie similara cu cea descrisa: Un furnizor A din Romania realizeaza o livrare intracomunitara de bunuri catre beneficiarul B din Ungaria. Conditia de livrare este ex-works, prin urmare transportul este in sarcina cumparatorului, a lui B. Totusi, B il mandateaza pe A sa angajeze o firma de transport, urmand sa ii achite costul transportului. Transportatorul C factureaza lui A serviciul de transport din Romania in Ungaria, iar A, aplicand structura de comisionar, va refactura serviciul lui B. Se considera ca A a primit si a prestat el insusi serviciul de transport. Acest serviciu de transport va fi facturat de catre C catre A cu TVA, locul prestarii fiind in Romania, conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. A va refactura transportul catre B fara TVA, serviciul fiind neimpozabil in Romania conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.

In conculzie, compania B factureaza serviciul de transport catre compania A cu TVA, operatiunea fiind impozabila in Romania. Compania A factureaza serviciul de transport catre compania C fara TVA, operatiunea fiind neimpozabila in Romania.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Refacturare servicii de transport intracomunitar – regim TVA

 1. Buna ziua,

  Compania noastra presteaza servicii de ambalare/impachetare utilaje si echipamente care sunt produse in Romania si exportate. O parte din aceste echipamente sunt exportate in UE alte in afara UE. Clientii catre care se factureaza marfa sunt companii straine din UE (ABB Franta, Van Doorn Olanda, QE Olanda), de multe ori acesti clienti ne contacteaza direct pentru a imacheta aceste echipamente si acest serviciu de ambalare este platit direct de catre clientii din UE. Aceste servicii de ambalare/impachetare cuprind (ambalaj lemn, folii, diverse materiale de impachetare, manopera, etc) deci sunt servicii complete acre au in spate si un deviz cu consum materiale.
  In cele din urma aceste echipamente ambalate de catre compania noastra pleaca in diverse destinatii: unele in UE, altele pleaca direct din Romania in port Constanta si de acolo pe transport maritim pleaca in destinatii extra-comunitare.
  Va rugam sa ne detaliati cum trebuie sa facturam in aceste cazuri catre clientii nostri din UE , cu TVA sau fara TVA, si in fiecare caz in parte care sunt documentele care trebuie sa le solicitam de la clienti,atunci cand exista scutirea de TVA (cand facturam fara TVA)

  Va rog sa-mi precizati in mod explicit cum se factureaza in cele 2 cazuri

  Cu stima,

  Bogdan MALAESCU

  • Bogdan Costea says:

   Din pacate timpul foarte limitat nu ne mai permite sa raspundem comentariilor de pe blog. Pentru orice intrebari va invitam sa ne contactati pentru oferta de servicii Viboal FindEx. Va multumim.

Comments are closed.