Refacturare cheltuieli deplasare Italia – Aspecte TVA

Intrebare: Compania noastra a primit o factura de bilete de avion de la o compania din Romania si o factura de cazare de la un hotel din Italia. Parte din aceste cheltuieli sunt aferente unei alte companii afiliate tot din Romania si in acest sens trebuie sa refacturam aceste cheltuieli. Care este regimul TVA?

Raspuns:

Din informatiile furnizate intelegem ca societatea dvs. nu realizeaza o prestare de servicii catre firma afiliata din Romania catre care doreste sa refactureze aceste costuri. In acest sens, intelegem ca nu sunt aplicabile prevederile normelor metodologice de aplicare a art. 137 din Codul fiscal, unde se precizeaza ca orice cheltuieli accesorii efectuate de persoana care realizeaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii se includ in baza de impozitare a taxei pe valoare adaugata.

In cazul prezentat de dvs. intelegem ca se aplica structura de comisionar. In acest sens, se va considera ca societatea dvs. a achizitionat si a vandut mai departe serviciile respective. Potrivit normelor de aplicare aferente art. 137 din Codul fiscal, in cazul in care se refactureaza cheltuieli efectuate pentru alta persoana, respectiv atunci cand o persoana impozabila primeste o factura sau alt document pe numele sau pentru livrari de bunuri/prestari de servicii/importuri efectuate in beneficiul altei persoane si refactureaza contravaloarea respectivelor livrari/prestari/importuri, se aplica structura de comisionar conform prevederilor pct. 6 alin. (3) si (4) sau, dupa caz, ale pct. 7 alin. (2) din Codul fiscal. Totusi, structura de comisionar nu se aplica in situatia in care se aplica prevederile pct. 18 alin. (8) din Codul fiscal (adica situatia descrisa mai sus, la alineatul precedent). Persoana care refactureaza cheltuieli nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza.

In concluzie, in cazul dvs. pentru serviciile de cazare din Italia, refacturarea acestora se va realiza fara TVA intrucat operatiunea de cazare nu este impozabila in Romania, fiind taxata la locul unde se situeaza bunul imobil. Astfel, compania dvs. primeste o factura cu TVA din Italia, si va emite o factura fara TVA catre societatea din Romania, in baza prevederilor art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, operatiunea fiind neimpozabila din punct de vedere al TVA in Romania.

Referitor la biletele de avion, cel mai probabil compania dvs. a primit de la agentul de turism din Romania o factura fara TVA aferenta serviciilor de transport international de persoane. Locul prestarii serviciilor de transport persoane se stabileste potrivit prevederilor art. 133 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal. In acest sens, locul prestarii este locul unde este efectuat serviciul de transport in functie de distantele parcurse. Partea din transportul international de persoane efectuata pe teritoriul Romaniei este o operatiune taxabila in Romania, insa aceasta este scutita de TVA potrivit prevederilor art. 143. alin. (1) lit. g) din Codul fiscal. Scutirea se justifica pe baza unor documente precum documentele specifice de transport, din care sa rezulte traseul transportului, data de iesire/intrare din/in tara, factura/facturile. In masura in care compania dvs. detine documentele de achizitie (factura, biletele de avion) prin care poate justifica natura transportului atunci prin intermediul structurii de comisionar puteti aplica scutirea de TVA si refactura aceste cheltuieli fara TVA in regim de scutire. In caz contrar, veti emite factura cu TVA 24%.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.