Contabilizare despagubire asigurari. Tratament TVA

Intrebare:

Buna ziua, recent autoturismul societatii noastre a fost usor avariat intr-un incident auto. Pentru reparatia acestuia am primit o factura de reparatie auto, din care o parte este achitata de noi, iar cealalta parte de catre firma de asigurari. La noi a ajuns doar o copie “conform cu originalul”. In cazul acesta TVA-ul de pe factura este deductibil in totalitate sau doar cel aferent platii noastre?

Cum se inregistraza in contabilitate o asemena situatie?

Raspuns:


Pentru a raspunde la intrebare dvs. voi face trimitere la circulara ANAF nr. 50446/14.02.2008 ce prezinta detalii referitoare la tratamentul fiscal aplicabil despagubirilor incasate din asigurari. Potrivit acesteia reparatia poate fi facturata catre societatea care detine bunul de catre societatea care realizeaza reparatia, situatie in care pentru a obtine despagubirea de la societatea de asigurare proprietarul va depune originalul facturii de reparatii la societatea de asigurare si nu va deduce TVA din factura de reparatii, intrucat conform pct. 46 alin. (1) din Normele Metodologice de aplicare a Titlului VI al Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, nu poate justifica taxa deductibila cu originalul facturii. In acest caz, societatea de asigurare despagubeste detinatorul bunului la valoarea inclusiv TVA a facturii de reparatii.

In cazul acesta, dvs. nu aveti dreptul de deducere TVA nici pentru valoarea totala a facturii nici pentru partea aferenta dvs. (fransiza).

Inregistrari contabile:

611 Cheltuieli cu reparatiile = 401. Furnizori de reparatii

(Valoarea facturii inclusiv TVA)

461. Firma de asigurari = 758. Venituri din despagubiri

(Valoarea despagubirii primita de la firma de asigurari)

401. Furnizori reparatii = 5121 Conturi la banci (plata totala a facturii de reparatii)

5121 Conturi la banci/ = 461. Firma de asigurari

5311 Casa (valoarea despagubirii)

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.