Retur marfa la un pret mai mic marfuri deteriorate TVA

Intrebare: In luna mai 2010 am realizat o vanzare de marfa catre un client al societatii noastre. In luna august 2010 clientul respectiv a intrat in faliment neavand posibilitatea achitarii facturii. Clientul a fost de acord sa ne returneze marfa. Intrucat produsele nu au mai fost returnate in amabalajul original, iar o parte dintre acestea prezinta si usoare deteriorari am hotarat impreuna cu clientul sa-i imputam costurile necesare reambalarii si reparatiei bunurilor.

Cum tratam aceste venituri din punct de vedere contabil si fiscal si care este cota de TVA aferenta facturii de retur.

Raspuns: In ceea ce priveste cota de TVA, conform art. 138 din Codul Fiscal returul de marfa se incadreaza la operatiunile ce ajusteaza baza de impozitare. Conform art. 1342 alin. (3), taxa este exigibila la data la care intervine returul, totusi cota aplicata este cea de la data la care a avut loc livrarea initiala, in acest sens cota de TVA cu care facturati returul de marfa este 19%.

Din punct de vedere contabil societatea se reincarca in gestiune cu marfurile returnate pe seama conturilor de stocuri.

In ceea ce priveste contravaloarea despagubirilor aferente deteriorarii bunurilor aveti doua posibilitati:

  1. Facturati returul la un pret mai mic decat cel initial la care a avut loc vanzarea, luand in considerare valoarea scazuta a produselor returnate. Astfel, factura storno va avea o valoare mai mica decat factura initiala de vanzare iar clientul dvs. va proceda la plata diferentei ce reprezinta in fapt valoarea deteriorarilor imputate clientului. In acest caz cota de TVA utilizata la emiterea facturii storno este 19% pe baza argumentelor prezentate mai sus.
  2. Facturati returul la acelasi pret la care s-a facturat si vanzarea initiala si separat facturati si contravaloarea despagubirilor aferente. Conform art. 137 din Codul Fiscal contravaloarea despagubirilor nu este inclusa in baza de impozitare si se factureaza fara TVA. Din punct de vedere al impozitului pe profit aceste venituri sunt considerate impozabile la calculul profitului impozabil.
This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.