Impozitare nerezidenti. Castiguri din lichidarea unei societati comerciale din Romania. Aspecte fiscale

O speta interesanta, pe care a intalnit-o unul dintre colegii mei destul de recent, a fost vis-à-vis de modul de impozitare a castigurilor din lichidarea unei societati comerciale platite unui nerezident persoana juridica. M-am gandit ar fi util sa abordez si eu acest subiect, si am realizat o documentare in acest sens fara a intra totusi in prea multe detalii.

In continuare aspectele importante, dupa parerea mea, in ceea ce priveste aceasta speta:

Interpretarea prevederilor din Codul Fiscal

Conform art. 7 din Codul Fiscal, distribuirile in bani sau in natura efectuate in legatura cu lichidarea unei persoane juridice nu constituie plata de dividende. In acest sens, veniturile realizate de nerezidenti in Romania din lichidarea unei persoane juridice romane sunt tratate diferit decat dividendele, potrivit art. 115 din Codul Fiscal, in ceea ce priveste impozitarea veniturilor obtinute de catre nerezidenti in Romania.

Conform art. 116 din Codul Fiscal, aceste venituri se incadreaza la alin. (2) lit. d) si se impoziteaza la sursa prin aplicarea cotei de 16%.

Certificatul de rezidenta fiscala

In cazul in care beneficiarul venitului furnizeaza platitorului de venituri un certificat de rezidenta fiscala emis de autoritatile unui stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, atunci aceste venituri se vor impozita pe baza conventiei, conform art. 118 din Codul Fiscal.

Conventia de evitare a dublei impuneri

In conventiile de evitare a dublei impuneri, castigurile din lichidare nu sunt tratate separat, acestea putand fi incadrate atat la art. 10 „Dividende” cat si la art. 13 „Castiguri din capital”.

In practica trebuie analizat fie care caz in parte si fiecare conventie in parte.

Pentru a va facilita interpretarea conventiei gasiti mai jos un link catre website-ul OECD de unde puteti descarca o versiune gratuita a modelului de conventii de evitare a dublei impuneri publicat de OECD cu explicatiile aferente. De altfel, link catre site-ul OECD gasiti si pe pagina de “Legaturi utile” si pe aceasta cale sugerez cititorilor sa viziteze aceasta pagina cat mai des, intrucat ori de cate ori gasesc surse interesante si utile de informatie le voi posta acolo.

Informatii despre art. 10 “Dividende” gasiti la paginile 186 – 206, si despre art. 13 “Castiguri de capital” la paginile 238 – 250. Textul este in engleza.

Model Tax Convention on Income and Capital July 2010 – Condensed version

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.