Factura de comision din Turcia cu TVA

Intrebare: Firma la care lucrez a primit o factura de comision de la o societate din Turcia. Societatea noastra are incheiat contract de servicii de intermediere cu societatea din Turcia, in baza caruia firma din Turcia cauta si gaseste clienti pentru exporturile realizate de catre firma noastra. Facturile respective includ TVA din Turcia. Cum procedez cu TVA-ul si la ce suma retin impozit in Romania (cu TVA sau fara)?

Raspuns:

Din informatiile furnizate intelegem ca factura de comision se emite cu procent de TVA din Turcia. Societatea dvs. comercializeaza bunuri pe care le exporta (nu ati specificat unde anume) iar firma din Turcia va emite factura cu TVA din Turcia.

In acest sens, conform normelor de aplicare in care apare dubla taxare, ca in cazul acesta.

Totusi, in practica am intalnit cazuri similare de facturi de comision din Turcia fara TVA. In aceste conditii va sugeram sa cereti mai multe detalii cu privire la motivul pentru care aceste facturi sunt emise cu TVA.

Pentru a cauta totusi un raspuns la aceasta problema am obtinut o analiza a reglementarilor TVA aplicabile in Turcia (un ghid PWC din decembrie 2004) conform caruia intelegem ca exportul de servicii este scutit este scutit in Turcia doar in masura in care operatiunea respecta 4 conditii:

– Serviciul este prestat unei persoane rezidente in alt stat decat Turcia;

– Factura este emisa pe numele acestei persoane;

– Contravaloarea facturii este incasata in Turcia;

– Serviciul este utilizat (prestat) in afara Turciei.

Din analiza informatiilor de mai sus intelegem ca exista posibilitatea ca, in cazul in care societatea din Turcia intermediaza tranzactii cu clienti gasiti de catre aceasta tot in Turcia, aceste servicii sa fie considerate ca fiind utilizate in Turcia (a 4-a conditie) si locul prestarii din punct de vedere al TVA sa fie considerat in Turcia si din acest motiv factura sa se emita cu TVA.

Totusi, intrucat analiza obtinuta nu este una recenta si intrucat este posibil ca reglementarile in vigoare sa se fi schimbat intre timp va recomandam sa luati legatura direct cu firma din Turcia si sa cereti lamuriri cu privire la motivele pentru care se factureaza cu TVA.

Pentru a evita dubla taxare, societatea din Romania se poate inregistra din punct de vedere al TVA in Turcia pentru a recupera TVA-ul platit in Turcia.

In ceea ce priveste impozitul pentru veniturile obtinute in Romania de nerezidenti, consideram ca acesta se aplica la valoarea totala a sumei platite beneficiarului din Turcia (inclusiv TVA) in baza prevederilor art. 116 din Codul Fiscal.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.