Facturi chirie cu TVA, societate din Franta cu reprezentant fiscal in Romania

Intrebare: O societate din Romania inchiriaza catre o societate din Franta teren (factura cu TVA aferent). Societatea din Franta factureaza la randul ei catre o alta societate din Romania chirie teren si constructii proprii de pe teren (factura cu TVA aferent).

In urma acestor operatiuni Societatea din Franta are inregistrat un reprezentant fiscal in Romania care declara si plateste TVA in numele societatii din Franta.

Pentru factura de chirie primita de la societatea din Franta retinem si viram impozit catre stat. Nu avem nici certificat de rezidenta si nicioada nu s-a solicitat certificat privind impozitul retinut si achitat. Din cate inteleg  nici in acest caz nu ar trebui sa retinem impozit?

Raspuns:

Din informatiile furnizate intelegem ca societatea din Franta are inregistrat in Romania un reprezentat fiscal (atat pentru raportare pe TVA cat si pe impozit pe profit), iar facturile de chirie sunt emise cu TVA pe codul de TVA din Romania. Societatea din Franta prin reprezentant fiscal primeste facturi de chirie cu TVA si emite facturi de chirie cu TVA. In acest caz, societatea din Franta este obligata la plata impozitului pe profit pentru veniturile imobiliare obtinute din Romania si declara si plateste prin intermediul reprezentantului fiscal impozit pe profit in Romania (art. 30 Cod Fiscal), caz in care consideram ca nu se impune retinerea de impozit la sursa. Conform conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Franta veniturile imobiliare sunt impozabile in statul in care se afla bunul imobil (Romania in cazul de fata)

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.