Tratament fiscal – suportare asigurare facultativa de sanatate de catre angajator

Intrebare: Care este tratamentul fiscal in cazul in care firma suporta costul asigurarilor facultative de sanatate ale angajatilor? Incepand cu anul acesta am primit carduri de sanatate pentru asigurarea facultativa.

Raspuns:

Potrivit prevederilor art. 55, alin. (3), lit. g) din Codul fiscal:

„primele de asigurare plătite de către suportator pentru salariaţii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii, la momentul plăţii primei respective, altele decât cele obligatorii”reprezinta avantaje de natura salariala si se impoziteaza ca venituri din salarii.

Contabil, avantajele in natura se reflecta doar in statul de salarii, ele nefiind inregistrate in contabilitate prin intermediul conturilor 641 sau 421. Contributiile sociale si impozitul aferent avantajelor in natura sunt suportate din salariul net diminuand astfel valoarea acestuia in lunile in care se plateste asigurarea de sanatate.

Din punct de vedere al impozitului pe profit, potrivit art. 21, alin. (3), lit. k) din Codul fiscal este deductibila la calculul impozitului pe profit suma reprezentand echivalentul in lei a 250 euro intr-un an fiscal pentru fiecare angajat. Orice suma ce depaseste aceasta valoare va fi considerata cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit si va fi in acelasi timp impozitata si ca avantaj in natura. Impozitarea ca avantaj in natura este obligatorie indiferent de cum este tratata cheltuiala din punct de vedere al impozitului pe profit.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Tratament fiscal – suportare asigurare facultativa de sanatate de catre angajator

 1. vlad says:

  Ca sa inteleg corect:
  In caz ca eu ca firma platesc 100 lei pentru angajat asigurarea de sanatate.
  Respectiv eu ca firma, pot exclude aceasta suma din venituri (pana la 250 eur/pers) si apoi sa calculez impozitul pe venit.
  Dar pentru angajat cum calculez?
  Sa zicem ca eu ii platsc un salariu de 1000 lei brut.
  Eu am sa platesc contributiile socilale de 28% pentru 1100, dar am sa-i transfer doar 1000 ca salariu brut, apoi 28% contributiile sociale ale angajatului, si net va fi 1000-280=720 lei… ? deci in realitate eu, ca angajator platesc contributii sociale pentru 1100 dar ii acord doar 1000 venit brut?
  Va multumesc

  • Bogdan Costea says:

   Deci, asigurarile facultative de sanatate platite de un angajator pentru angajatii sai se considera venituri asimilate salariilor, adica se impoziteaza ca salariile. Ideea este ca in momentul in care un angajator plateste pentru un angajat o asigurare facultativa, sa presupunem de 300 EUR, acei 300 EUR reprezinta venit brut la nivelul angajatului. Potrivit regulilor si principiilor de calcul a impozitului pe salarii si a contributiilor sociale, din venitul brut angajatorul retine impozitul si contributiile salariatului pe care le plateste el in numele salariatului la bugetul de stat. Intrucat angajatorul nu ofera 300 EUR cash salariatului, ci servicii de asigurare in valoare de 300 EUR cash contributiile acestor 300 EUR nu pot fi retinute din aceste avantaje in natura intrucat nu sunt bani cash primiti de angajat. Din acest motiv, contributiile aferente acestor 300 EUR vor fi retinute din salariul lunar net. Adica, daca salariul lunar brut este de 1000 EUR, dupa ce retin contributiile si impozitul aferent celor 1000 EUR mai retin in plus si contributiile aferente celor 300 EUR, rezultand astfel un salariu net mai mic decat cel platit in lunile in care nu se primesc astfel de avantaje.

   La nivelul firmei, aceste plati reprezinta cheltuieli deductibile, care pot fi deduse la calculul impozitului pe profit, dar numai in limita a 250 EUR per salariat per an fiscal. Orice depaseste aceasta suma reprezinta cheltuiala nedeductibila, adica se adauga la profitul contabil si se plateste 16% impozit pe profit. Aici apare o problema care este cunoscuta si de autoritati, are loc o dubla impozitare a aceluiasi venit: o data la nivelul firmei ca impozit pe profit si o data la nivelul angajatului ca impozit pe venit ceea ce nu este tocmai ok.

   Sper ca am reusit sa va lamuresc acum.

 2. Vlad says:

  Scuze dar nu mai inteleg … recent au fost introduse urmatoarele modificari:

  “Guvernul a publicat un act normativ, este vorba de Hotararea Guvernului numarul 150/2011 (de modificare si completare a Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal), publicata in Monitorul Oficial numarul 150/01.03.2011; in cuprinsul acesteia este clarificat subiectul exceptarii de la plata contributiilor sociale a primelor de asigurare platite de catre angajator pentru angajati. Aceasta exceptare a fost instituita prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului 117/2010 (de modificare a Codului Fiscal) dar la momentul la care am vazut prevederea din actul normativ am crezut ca poate e o scapare a legiuitorului, care urmeaza a fi “corectata” prin normele de aplicare. Ei bine, HG 150/2011 confirma prevederea din Codul fiscal.

  Efectul acestor prevederi fiscale este urmatorul – in ceea ce priveste primele de asigurare platite de angajator pentru angajatii sai, desi sunt considerate venituri de natura salariala si tratate ca atare dpdv al impozitului pe venit, asupra lor nu se aplica nici contributiile sociale ale angajatorului, nici cele ale angajatului.”

  Deci sa inteleg ca contributiile socilale se elimina, dar cum ramane cu deductibilitatea impozitului pe venit?

  In concluzie:
  1. Impozitul pe profit pentru angajator este deductibil in limita 250/angajat. (16%)
  2. Contributiile sociale nu se platesc nici de catre angajator nici de catre angajat. (16.5% si 29%)
  3. Se plateste doar impozit pe venit(salariu) din partea angajatului? Adica, cam 12% din salariul brut? Adica in caz ca asigurarea de sanatate voluntara este 250 eur/an, se va plati doar 12% din 250 pe luna … iar suma nu va ajunge in salariul brut sau net, doar se scade din venituri le comaniei ininte de profit?

  • Bogdan Costea says:

   Intradevar, si noi consideram ca exista o scapare a legiuitorului in ceea ce priveste plata contributiilor sociale in cazul avantajelor in natura. De asemenea si noi speram ca se vor aduce clarificari prin norme, ceea ce nu s-a intamplat. Faptul ca pentru avantaje nu se mai platesc contributii sociale incepand cu 01.01.2011 insemna ca orice firma poate sa-si angajeze oameni pe un salariu brut foarte mic si sa le plateasca in schimb avantaje, si-ar reduce astfel costurile fiscale semnificativ. De exemplu, in loc sa-i platesc salariu in bani pentru care trebuie sa suport contributii sociale, ii platesc eu intretinerea, masina, mancarea, etc. Acel art. 29615 lit. p) din Codul fiscal, parca a fost luat cu copy/paste de la art. 55 alin. (3) din Codul fiscal dar i s-a dat o interpretare inversa decat in cazul impozitului pe venit. Cu toate acestea textul de lege asta zice si atata vreme cat nu s-a venit cu clarificari nici nu putem emite o opinie in acest sens. Singurul sfat este acela ca orice contribuabil aflat in aceasta situatie sa fie prudent si sa constientizeze faptul ca daca procedeaza la neincluderea avantajelor in baza de calcul a contributiilor, iar ulterior se stabilieste ca acest art. a fost o scapare, este foarte probabil sa fie obligat la plata contributiilor retroactiv plus dobanzi si penalizari de intarziere.

 3. Vlad says:

  “Aici apare o problema care este cunoscuta si de autoritati, are loc o dubla impozitare a aceluiasi venit: o data la nivelul firmei ca impozit pe profit si o data la nivelul angajatului ca impozit pe venit ceea ce nu este tocmai ok.”
  Sa inteleg ca “Contributiile Sociale si Impozitul pe venit platit in numele angajatului” si “Contributii Sociale platit de angajator” sunt platite de din profit nu din venitul brut?
  Adica mai intai scazi din venitul brut 16% impozit pe profit si apoi din acea suma scazi toate contributiile sociale?

Comments are closed.