Reevaluare cladire la o valoare mai mica decat costul de achizitie – aspecte fiscale

Intrebare: Societatea noastra detine o cladire pe care a reevaluat-o pentru prima data la finalul anului 2010. In urma reevaluarii s-a obtinut o valoare mai mica fata de valoarea de intrare in contabilitate. Cum tratam diferenta din reevaluare si cum influenteaza acest lucru amortizarea.

Raspuns:

Din punct de vedere fiscal,

Conform art. 21 alin. (4) lit. ş) din Codul fiscal, “cheltuielile reprezentând valoarea deprecierilor mijloacelor fixe, în cazul în care, ca urmare a efectuării unei reevaluări, se înregistrează o descreştere a valorii acestora”, sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit.

Conform art. 7 alin. (1) pct. 33 din Codul fiscal, “in valoarea fiscală se includ şi reevaluările contabile efectuate potrivit legii. În cazul în care se efectuează reevaluări ale mijloacelor fixe amortizabile care determină o descreştere a valorii acestora sub costul de achiziţie, de producţie sau al valorii de piaţă a mijloacelor fixe dobândite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, după caz, valoarea fiscală rămasă neamortizată a mijloacelor fixe amortizabile se recalculează până la nivelul celei stabilite pe baza costului de achiziţie, de producţie sau a valorii de piaţă a mijloacelor fixe dobândite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, după caz. În situaţia reevaluării terenurilor care determină o descreştere a valorii acestora sub costul de achiziţie sau sub valoarea de piaţă a celor dobândite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, după caz, valoarea fiscală este costul de achiziţie sau valoarea de piaţă a celor dobândite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, după caz”.

In concluzie, in speta expusa de dvs., consideram ca diferenta din reevaluare va fi inregistrata pe cheltuieli nedeductibile, iar amortizarea fiscala va fi calculata in continuare pe baza valorii fiscale a imobilului dinainte de reevaluare, reevaluarea respectiva nefiind luata in calcul la calculul amortizarii fiscale.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.