Preluarea cu titlu gratuit a unor datorii

Intrebare: Societatea A decide sa achite in contul si in numele societatii B (o firma din grup) aflata in insolventa, o parte din datoriile acesteia fara a primi nimic in schimb. Pentru acest lucru s-a incheiat un contract de novatie intre cele 2 societati.

Care este tratamentul fiscal al acestei tranzactii si cum inregistrez din punct de vedere contabil aceasta tranzactie?

Raspuns:

Din textul intrebarii dvs., intelegem ca societatea A preia datoria societatii B pe care o achita din surse proprii, in contul si in numele societatii B. Totodata, intelegem ca societatea A ofera acesti bani (realizeaza aceste plati) cu titlu gratuit si nu va inregistra o creanta fata de societatea B si nici societatea B nu va inregistra o datorie fata de societatea A din aceasta tranzactie, iar societatea A nici nu va primi in schimbul achitarii datoriei vreun activ al societatii B care sa compenseze plata datoriei.

In acest caz, consideram ca societatea A efectueaza cheltuieli nedeductibile cu plata datoriei societatii B. Consideram aceste cheltuieli ca nefiind efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, intrucat societatea A intra in acest contract in deplina cunostinta a faptului ca nu va primi nimic in schimbul efectuarii acestor plati.

In acelasi timp, sumele de bani primite de catre societatea B de la societatea A pentru stingerea datoriilor acesteia reprezinta, in opinia noastra, venituri impozabile la societatea B, care se iau in considerarea la calculul impozitului pe profit.

Inregistrari contabile societatea A:

– Preluarea datoriei societatii A pe baza contractului de novatie

6588 Cheltuieli cu plati efectuate cu titlu gratuit (nedeductibile)   =   462 Creditori diversi  – cu sumele prevazute in contractul de novatie

– Plata efectiva

462 Creditori diversi   =   5121 Conturi la banci

Inregistrari contabile societatea B:

16X / 4XX Datoria ce va fi stinsa   =   7583 Venituri impozabile – cu sumele prevazute in contractul de novatie

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.