Societate pe pierdere – preturi de transfer

Intrebare: Societatea noastra a facut obiectul unui control pe preturi de transfer si desi am furnizat inspectorilor dosarul preturilor de transfer din care reiese ca preturile se situeaza in piata ni s-au facut ajustari pe motiv ca o parte dintre societatile comparabile erau pe pierdere. Potrivit logicii lor, au considerat ca, intrucat in Ghidul OECD se prevede faptul ca stabilirea preturilor la lungime de brat: “presupune compararea profiturilor rezultate din anumite tranzactii controlate cu profiturile rezultate din tranzatii comparabile intre companii independente”, pentru a realiza compararea in sensul prevederilor din Ghidul OECD trebuie eliminate din esantion societatile cu pierdere.

Intrucat dorim sa contestam decizia lor va rog sa ne ajutati cu argumente pentru anularea acestei interpretari.

Raspuns:

Potrivit prevederilor Ghidului OECD pentru preturi de transfer, la capitolul 1 par. 1.70 se specifica clar faptul ca societatile afiliate pot inregistra pierderi asa cum se intampla si in cazul societatilor independente, fie ca acestea sunt generate de costuri de infiintare, conditii economice nefavorabile sau activitati ineficiente.

Potrivit prevederilor capitolului 3 din Ghid, par. 3.64 si 3.65, argumentul ca nicio societate independenta comparabila nu ar continua sa desfasoare operatiuni generatoare de pierderi nu reprezinta motiv de eliminare a unor tranzactii/companii comparabile care inregistreaza pierderi. Tot aici se precizeaza clar ca pentru stabilirea preturilor de transfer se vor lua in considerare toate informatiile disponibile iar excluderea din esantion a unor companii comparabile care inregistreaza pierderi nu poate fi realizata doar pentru simplul fapt ca acestea inregistreaza pierderi. Se precizeaza clar la par. 3.64 ca faptele si circumstantele ce afecteaza compania comparabila sunt cele ce se iau in considerare la realizarea analizei de comparabilitate si nu rezultatul financiar al acesteia.

Totodata, se precizeaza clar la par. 3.65 ca intr-adevar o companie independenta comparabila care inregistreaza pierderi ar trebui sa fie investigata pentru a se stabili daca poate sau nu sa fie considerata comparabila, dar faptul ca aceasta inregistreaza pierderi nu constituie argument suficient pentru excluderea ei din esantion. Tot aici se precizeaza cazurile in care sunt excluse astfel de comparabile si acestea sunt atunci cand pierderile nu reflecta conditiile normale de afaceri sau cand pierderile reflecta un nivel de risc asumat care nu este similar cu cel asumat de societatea ce face obiectul analizei.

In ceea ce priveste argumentul inspectorilor fiscali, cum ca in ghid termenul folosit este acela de “compararea profiturilor”, punand accentul pe cuvantul profit, constituie in opinia noastra o interpretare bazata pe un enunt extras din continut. Din analiza acestui paragraf si din analiza prevederilor ghidului in ansamblul lui, reiese faptul ca si companiile care inregistreaza pierderi pot fi considerate comparabile atata vreme cat conditiile de comparabilitate sunt indeplinite. De exemplu, chiar in cazul aplicarii metodei “profit split” (impartirea profiturilor) se precizeaza ca asa cum profiturile aferente unei tranzactii se aloca intre cele doua entitati parte la tranzactie si pierderile generate din tranzactii se vor aloca respectand aceleasi principii, ceea ce confirma in opinia noastra faptul ca exista situatii recunoscute si de ghid unde pierderile din relatia cu afiliatii sunt justificate.

Informatii suplimentare despre dosar preturi de transfer.

This entry was posted in Preturi de transfer and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.