Implicatii fiscale – Plati pentru servicii de consultanta catre o firma afiliata nerezidenta

Intrebare: Sunt cetatean strain rezident in Romania si administrez o companie din Romania. Compania din Romania plateste lunar servicii de consultanta unei alte societati in Emiratele Arabe Unite pentru serviciile mele. Din cate am inteles pentru aceste plati trebuie sa platesc taxe in Romania. Sunt deductibile aceste sume? Ati putea sa-mi explicati ce anume trebuie sa am in vedere in cazul acesta? In cazul in care inchei un contract de administrare direct cu societatea din Romania ce taxe trebuie sa platesc?

Raspuns:

1. In primul rand este vorba despre deductibilitatea din punct de vedere al impozitului pe profit. Potrivit prevederilor art.21 alin. (4) lit. m) din fiscala a cheltuielii cu aceste servicii inregistrata de catre firma din Romania si obligarea acesteia la plata impozitului pe profit pentru diferenta ajustata.

Totodata potrivit prevederilor normelor de aplicare a art. 21 al. 4 lit. m) din Codul fiscal, pentru servicii de management, consultanţă şi asistenţă tehnică prestate de nerezidenţii afiliaţi contribuabilului, la analiza tranzacţiilor pentru determinarea deductibilităţii cheltuielilor trebuie să se aibă în vedere şi principiile din comentariul la articolul 9 privind impunerea întreprinderilor asociate din Convenţia-model cu privire la impozitele pe venit şi impozitele pe capital. Analiza trebuie să aibă în vedere:

  1. părţile implicate;
  2. natura serviciilor prestate;
  3. elementele de recunoaştere a cheltuielilor şi veniturilor pe baza documentelor justificative care să ateste prestarea acestor servicii.

In ceea ce priveste cea de-a doua intrebare, in cazul in care incheiati contract de administrare cu societatea, aveti obligatia platii urmatoarelor contributii si impozite:

  1. Impozit de 16%. Conform art. 115 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal, veniturile reprezentând remuneraţii primite de nerezidenţi ce au calitatea de administrator, fondator sau membru al consiliului de administraţie al unei persoane juridice române se impoziteaza in Romania indiferent daca sunt primite in tara sau in strainatate. Potrivit prevederilor art. 116 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal pentru veniturile ce reprezintă remuneraţii primite de nerezidenţi care au calitatea de administrator, fondator sau membru al consiliului de administraţie al unei persoane juridice române, impozitul se calculeaza potrivit art. 57 din Codul fiscal.
  2. Contributii sociale de sanatate 5,5% + 5,2% + 0,85%. In temeiul Titlului IX indice 2 din Codul fiscal, pentru indemnizatiile primite de administratori se vor datora urmatoarele contributii: contributia de asigurari sociale de sanatate (individuala – potrivit art. 296 indice 4 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal , si datorata de angajator – potrivit art. art. 296 indice 5 alin. (1) din Codul fiscal); contributia pentru concedii si indemnizatii – potrivit art. 296 indice 16 alin. 3 lit. b) din Codul fiscal. Contributiile de asigurari sociale pentru somaj (componenta individuala si cea datorata de angajator) si contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale nu se datoreaza asupra veniturilor in bani realizate administratori. In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale, aceasta nu va intra sub incidenta OUG 117/2010, pentru veniturile in bani realizate de administratori, potrivit art. 296 indice 16 alin. (5) lit. c) din OUG 117/2010, insa va intra sub incidenta Legii 263/2010 astfel cum a fost modificata de OUG 117/2010, potrivit art. 6. alin. (1) pct. IV. lit. a) din acest act normativ, administratorul avand obligatia sa se asigure pe baza declaratiei individuale de asigurare, in conditiile si situatiile mentionate de Legea 263/2010.

Asadar, potrivit art. 6 alin. (1) pct. IV lit. a) din Legea 263/2010 , administratorii sau managerii care au incheiat contract de administrare ori de management care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii in sistemul public de pensii, fiind obligate sa se asigure pe baza declaratiei individuale de asigurare. Declaratia individuala de asigurare se depune in termen de 30 de zile de la data incadrarii in situatia respectiva la casa teritoriala de pensii competenta, in functie de domiciliul sau resedinta persoanei, contributia de asigurari sociale se datoreaza din momentul incadrarii in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1).

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.