Vanzare cu plata in rate – aspecte TVA si impozit pe profit

Intrebare: In cazul in care societatea noastra doreste sa vanda unui salariat un bun mobil corporal din patrimoniul societatii, pentru care se intocmeste un contract cu plata in rate, iar transferul dreptului de proprietate se face odata cu plata ultimei rate, inregistram vanzarea la sfarsitul contractului odata cu transferul dreptului de proprietate, la inceput, cand colectam TVA?

Raspuns:

Potrivit prevederilor Codului fiscal si potrivit prevederilor contabile (principiul prevalentei economicului asupra juridicului), in cazul in care controlul asupra bunului se transfera la inceputul contractului, cumparatorul intrand in posesia bunului la data semnarii contractului, vanzarea se inregistreaza la data semnarii contractului chiar daca dreptul de proprietate se transfera dupa plata ultimei rate. Exigibilitatea taxei intervine la aceasta data iar factura trebuie emisa pentru toata valoarea la aceasta data. De asemenea, venitul impozabil se inregistreaza la aceasta data pentru toata contravaloarea bunului chiar daca aceasta este incasata in mai multe rate.

In cazul in care contractul este structurat de asa natura incat cumparatorul intra in posesia bunului dupa plata ultimei rate, iar drepturile si riscurile aferente detinerii bunului sunt transferate odata cu transferul dreptului de proprietate (la sfarsitul contractului) atunci ratele platite de cumparator reprezinta in fapt avansuri pentru achizitia bunului pentru care exigibilitatea TVA intervine la momentul incasarii avansului sau la momentul emiterii facturii iar TVA este colectata dar doar pentru valoarea incasata/facturata. Venitul din vanzarea bunului se inregistreaza la finalul contractului, moment in care se compenseaza avansurile incasate pana la acel moment cu contravaloarea bunului respectiv.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.