Administrator nerezident – scutiri de la plata contributiilor sociale in Romania

Intrebare: Administratorul nostru este o persoana fizica de nationalitate portugheza. Are contract de administrare incheiat cu societatea din Romania potrivit caruia primeste o indemnizatie lunara de administrator. Este posibil ca in baza regulamentelor europene sa nu plateasca contributii sociale in Romania?

Raspuns:

In principiu, plata contributiilor sociale in Romania se face atat pentru persoanele fizice rezidente cat si pentru persoanele fizice nerezidente care obtin venituri din salarii in Romania. Totusi, retinerea si plata de contributii sociale in Romania trebuie sa se realizeze in conformitate cu prevederile instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte.

In primul rand trebuie stabilita calitatea administratorului in relatie cu autoritatea fiscala din Romania, si anume daca acesta este persoana fizica rezidenta sau nerezidenta. Potrivit definitiilor din Codul fiscal:

– persoană fizică nerezidentă – orice persoană fizică care nu este persoană fizică rezidentă;

– persoană fizică rezidentă – orice persoană fizică ce îndeplineşte cel puţin una dintre următoarele condiţii:

a) are domiciliul în România;

b) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat în România;

c) este prezentă în România pentru o perioadă sau mai multe perioade ce depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat;

d) este cetăţean român care lucrează în străinătate, ca funcţionar sau angajat al României într-un stat străin.

Prin excepţie de la prevederile lit. a) – d), nu este persoană fizică rezidentă un cetăţean străin cu statut diplomatic sau consular în România, un cetăţean străin care este funcţionar ori angajat al unui organism internaţional şi interguvernamental înregistrat în România, un cetăţean străin care este funcţionar sau angajat al unui stat străin în România şi nici membrii familiilor acestora;

In conditiile legislatiei europene existente, respectarea instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, impune si respectarea regulamentelor comunitare, respectiv a Regulamentelor (CEE) nr. 1408/71 si (CEE) nr. 574/72 si a Regulamentelor (CE) nr. 883/2004 si (CE) nr. 987/2009. Potrivit acestora persoanele fizice sunt supuse legislatiei de securitate sociala a unui singur stat membru.

Regula generala este ca persoanele carora li se aplica aceste regulamente sunt supuse legislatiei unui singur stat membru. Persoana care desfasoara o activitate salariata sau independenta intr-un stat membru se supune legislatiei din statul membru respectiv, cu exceptia prevederilor art. 12-16 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004. Articolele 12 si 13 cuprind exceptii de la aceasta regula generala, persoana fizica putand fi supusa legislatiei statului de trimitere daca este vorba de o detasare sau in situatia desfasurarii in mod obisnuit a activitatii in doua sau mai multe state, sub conditia respectarii dipozitiilor cuprinse de aceste articole. Pentru justificare este necesara prezentarea unui document portabil care sa ateste legislatia aplicabila acestei persoane (A1).

In concluzie, in situatia in care administratorul nu prezinta un asemenea document eliberat de autoritatea competenta a statului de rezidenta, prin care sa fie precizata legislatia aplicabila, societatea va calcula si retine contributiile sociale obligatorii datorate pentru aceste venituri.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.